Új parazitás fertőzés a láthatáron!

Kedves Gazdik!

Állatorvosi szakmai berkekben már köztudott, hogy egy, az utóbbi évekig  alig ismert parazitózis van terjedőben, illetve már Magyarországon is jelentősen elterjedt. Neve Dirofilariózis, szúnyogok terjesztik, és mind a kutyákat, macskákat, mind az embereket veszélyezteti.
Az utóbbi időben minden kisállattartónak igyekeztünk tájékoztatást nyújtani erről a veszélyről, hiszen a hazai kutyaállomány körülbelül 10%-os fertőzöttségét saját vizsgálataink is megerősítik. (Ez azt jelenti, hogy a vizsgált kutyák közül minden tizedik fertőzött)

Olvassák figyelmesen!

Mi okozza a bőrférgességet?
A betegséget egy 5-15 cm hosszú, vékony fonálféregfaj (Dirofilaria repens) okozza, mely kutyán és macskán kívül rókában és farkasban is előfordul. A féreg fejlődésében és terjesztésében a szúnyogoknak, mint köztigazdáknak van fontos szerepük, a fertőzöttség állatról állatra vagy emberre közvetlenül nem terjed. Az utóbbi tíz évben nemcsak Magyarországon, de a környező országokban is mind gyakrabban kerül megállapításra kutyákban és macskákban.
Milyen „jelek”-ről, tüneketről ismerhető fel?
A fertőzöttség leggyakrabban tünetmentes, csak vérvizsgálattal mutatható ki a féreg fiatal alakjainak (mikrofiláriák) jelenléte.  Ha tünetek mutatkoznak, elsősorban a bőr alatti kötőszövetben kialakuló nem fájdalmas, tömött tapin-tatú csomókban nyilvánul meg 6-8 hónaposnál idősebb állatokban. Az elváltozott bőrterü-leteken viszketegség, a bőr fokozott korpázása és szőrhullás fordulhat elő. A féregfertőzöttség közegészségügyi jelentősége nagy, hiszen a szúnyogok vérszíváskor az ember bőrébe is bejuttathatják a fertőző lárvákat. Bár a férgek lárvái emberben leggyakrabban az arc és a szemhéj bőr alatti kötőszövetébe vándorolnak, ahol elakadva kifejlett féreggé fejlődhetnek, a test egyéb részein való előfordulás sem ritka. Az emberi esetek is csakúgy, mint a kutya és macska esetek, egyre gyakoribbak Magyarországon.
Mennyire jelent veszélyt hazánkban a szívférgesség?

Ez a féregfertőzöttség Amerikában, Ausztráliában, Japánban és Európa mediterrán térségeiben, elsősorban Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban és Dél-Franciaországban fordul elő. A hazánkkal közvetlenül vagy közvetve szomszédos déli országokban is előfordulhat. Hazánkban 2008-ig csak olyan kutyákban diagnosztizálták, amelyek endémiás területen fertőződtek. 2009-ben számoltak be az első hazai, itthon fertőződött kutyáról és 2010-ben kedvencként tartott görényről, ez utóbbi egyben az első európai görény-eset volt. 2012-ben már egyre gyakrabban diagnosztizálható olyan kutyákban, akik az országot el sem hagyták, így Magyarországon is számolni kell a féreg terjedésével.

Mi okozza a szívférgességet?
A szívférgességet az előbbi féreghez hasonló, másik fonálféregfaj (Dirofilaria immitis) okozza, melynek kifejlett, néhány tized milliméter vastag példányai akár a 12-30 cm hosszúságot is elérhetik. Ezeknek a férgeknek a kifejlett egyedei elsosorban a jobb szívfélben, valamint a szívhez vezető nagyobb erekben élősködnek, gyakran életveszélyes állapotot idézve elő. Szintén a szúnyogok a terjesztői és a kutyákban, macskákban fordul elő elsősorban, de más ragadozókban is kimutatták.

Mi a teendő?

Vérvizsgálattal megállapítható, hogy az Ön állata fertőződött-e már. Ha ez így van, akkor mindannyiunk érdeke, hogy megfelelő gyógyszeres kezeléssel meggátoljuk a betegség továbbadását. Ha eddig szerencsésen elkerülte a fertőzés, akkor ugyancsak  gyógyszeres kezeléssel tudunk védelmet nyújtani számára.

dr. Fok Éva, dr. Papp AntalForrás: http://www.univet.hu/units/Parazitologia/own/parasiteweb.html
Miért éppen Rex nyulat?

Aki Rex nyulat tart nem fogja megbánni.

A Rex nyulak szőre kevésbé hullik,mint más fajtájú társaiké.

Immunrendszerük kiváló,nálunk a telet is a szabadban töltik.

Nagyon szeretik a gyerekeket,mert korán elkezdjük a szoktatásukat.

Szobatisztán és első oltással adjuk a gazdiknak.

Játékosak és igénylik az ember társaságát. ♥

A Rexek igazi bohócok,szeretnek tv-t nézni,érdeklődőek és

megfelelő tanítással,akár nyúl agility-re is betaníthatóak.

Sok sikert a leendő nyuszi gazdiknak!

Nyúlbarát üdvözlettel,

Pappné Hajni